O školi

Jedina ustanova za srednjoškolsko obrazovanje na području općine Kalesija koja nesumnjivo ima i širi značaj, jeste Srednjoškolski centar Kalesija, odnosno kako se sada zove Javna ustanova  Mješovita srednja škola Kalesija.

Škola je formirana 20.4.1977. godine, odlukom o osnivanju Srednjoškolskog centra u Kalesiji Skupštine opštine Kalesija na sjednici  Vijeća udruženog rada i Društveno-političkog vijeća. Izgrađena je sredstvima samodoprinosa mještana opštine Kalesija u toku akcije ”hiljadu i jedna škola” i drugim donacijama.

Škola je počela sa radom kao usmjerena i imala ekonomski smjer, školu sa praktičnom obukom, a obrazovali su se i ratari i stočari. Odmah na startu, u školskoj 1978/79. godini  uvode se i novi profili: bravar, zavarivač i ugostitelj-konobar. Kasnije se uvodi još obrazovnih profila: trgovački, gumarsko-plastičarski, poljoprivredni i mašinski tehničar, a izvjesno vrijeme u školi je radilo istureno odjeljenje Građevinskog školskog centra iz Tuzle. Prema tadašnjim potrebama neka su se zanimanja i gasila i zamjenjivala novim. Tako je uveden i veterinarski smjer.

U sastavu  škole danas se obrazuju slijedeće zanimanja: opća gimnazija, mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje, mašinski tehničar operater na CNC mašinama, poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, ekonomski tehničar komercijalni smjer u trajanju od 4 godine, kao i automehaničar, instalater centralnog grijanja, trgovac, pekar,  u trajanju od tri godine.

Mješovita srednja škola Kalesija danas ima 32 odjeljenja u kojima je oko 850 učenika, koje odgaja i obrazuje oko 70 zaposlenih profesora, stručnih saradnika i ostalih uposlenika.

Da škola obrazuje dobre stručnjake govore rezultati  koje učenici postižu na svim nivoima. Kako prethodni učenici koji su sada doktori nauka, profesori, dobri biznismeni, tako i sadašnji koji redovno ostvaruju zapažene rezultate. Na prvom državnom festivalu rada srednjih tehničkih i stručnih škola BiH učenici su osvojili I mjesto u kategoriji izložbe radova iz redovne nastave i osvojili prvo mjesto ekipno.

Treću nagradu na VII sajmu mladih poduzetnika u kategoriji najbolji poslovni plan, osvojili su naši učenici sa preduzećem ”CRNI LABUD” sa proizvodnim planom ”Alat za branje voća”. Zatim naši učenici su putem vijeća učenika ušli u finalni izbor projekata OIA,na nivou BiH – ”Pomozimo mladom životu” u projektu ”Aktivni mladi” u organizaciji NVO OIA BiH.

Od 2000 godine u školi se implementiraju nastavni planovi i programi EU. Nastava je 100% stručno zastupljena. Školski kabineti su opremljeni savremenim nastavnim sredstvima i pomagalima.

Izgradnja škole

Preuzeto sa www.ntv.ba

Srednjoškolski centar u Kalesiji gradi 108 radnika. Ili konkretnije 72 radnika koji su ovdje na terenu i 36 “domaćina” kojima je izgradnja ovog objekta omogućila da u građevinskom preduzeću “Rad” iz Bjeljine dobiju stalno zaposlenje.
To su uglavnom zidari i tesari i fizički radnici.
Iz dana u dan, a ponekad i noću, grade oni objekat za kalesijske srednjoškolce.
Radimo koliko možemo, često puta i prekovremeno ovisno o prirodi posla koji se u određenom trenutku obavlja. Obilaze nas predstavnici društveno-političkih organizacija opštine.
Interesuju se kako poslovi teku i uglavnom su zadovoljni sa dosadašnjim rezultatima rada – kažu pomalo ponosno RAD-ovi neimari.

Temelji su udareni. U toku je izgradnja prizemlja. Beton i željezo svakim danom brže izrastaju u tako potrebno i dugo čekano zdanje. Izrasta zgrada srednjoškolskog centra.

Moćni kranovi za nekoliko trenutaka prenose sa kraja na kraj gradilišta ogromne terete i tako “pomažu” graditeljima da planirane radove obave brže i bezbednije.

Pred svaki novi zahvat dogovor je i nužan i neophodan, kao i ovaj prilikom postavljanja armature za prvu betonsku ploču nad Srednjoškolskim centrom.